Jdi na obsah Jdi na menu

V poslední době jsou v módě adrenalinové sporty. Čím extrémnější, tím lepší. Pojďme se seznámit s nejadrenalinovějším sportem nejenom na mořských vlnách. Možná vám pojmy surfing, windsurfing, wakeboarding a kiteflying nic moc neříkají, ale vodní sporty, které se pod těmito jmény skrývají, znáte moc dobře. Kitesurfing stojí přesně mezi nimi. Stejně jako u surfování sjíždíte vlny na prkně, obdobně jako u windsurfingu je vaším přítelem vítr, z wakeboardingu kitesurfing převzal vysokou rychlost a z kiteflyingu zase dech beroucí skoky. Přestože má kitesurfing s těmito sporty hodně společného, je přece jen v něčem jiný - je akčnější, zábavnější a samozřejmě daleko nebezpečnější.

Obrazek

Kiteboarding není pouze o ježdění. Je to také o znalosti spousty věcí, které je nutné znát ještě před tím než se vůbec poprvé na kitu rozjedete. Když začínáte, určitě se ptáte: „Jak vůbec na to? Jak si kite nastrojím? Jak se ten kite vlastně řídí? Co mám udělat, abych se nepomlátil? Jak se na kitu mám rozjet? Jak…?“

Je spousta otázek, které si kladete a na které bez absolvování kurzu budete hledat odpovědi obtížně a dlouho. Ve škole kiteboardingu jich získáte spoustu a rychle! Cena za sedm dnů trpělivé práce se začátečníkem, se pohybuje okolo 10 000 Kč, záleží na místě, kde se kurz koná.   Pro učení je nejlepší velká voda s pohodlným, širokým břehem bez stromů, skal a ostrých kamenů, nejlépe zátoka bez výrazného proudu. Je také dobré držet se stranou surferů, plavců a rybářů. V Čechách je  několik lokalit, kde je možné tento sport provozovat:  Lipno, Nové Mlýny, Nechranice případně menší lokální spoty. A pak samozřejmě zahraničí  - Itálie, Rakousko, Egypt, Polsko, Holansko, Dánsko, Francie no a samozřejmě takřka domácí revír Chorvatský Peljesac či Istrie.     Obrazek

A abych nezapomněl, má to ještě jednu, podle mě velikou výhodu. Na učení vám „dráčka“, vestu, trapéz i neoprén půjčí, takže si pak při nákupu vlastního vybavení budete lépe vědět rady. Absolventi některých z kurzů, mají nárok na určitou slevu na ubytování, nebo na nákup kitesurfingového vybavení.
Výbava pro kitesurfing není nic laciného. Stejně jako u všeho - cena kopíruje kvalitu. Snad každý si už vyzkoušel jak funguje tzv. “výhodná koupě” a mohu říci, že u tohoto
sportu se dvojnásob nevyplatí. Jsou velké rozdíly v kvalitě materiálů, ze kterých se draci šijí, a rozdíl se pozná až po několikerém namočení a několika hodinách létání. Existují verze z levnějších materiálů, které se tváří lákavě, a snaží se oslovit váhavé zákazníky stylem “pro začátek stačí něco obyčejného”.

Není nad stabilního draka, kde se nemění parametry každý den. Také velmi záleží na ovládacích šňůrách, jejich průtažnosti. Velmi důležitý je fungující bezpečnostní systém. Počítejte raději s investicí okolo 50 000 Kč, za tuto cenu pořídíte kvalitního kompletního draka a plovák.

Existují dvě hlavní skupiny draků: komorové a jednovrstvé. První skupina - komorové modely - jsou šité a vyvázané podobně jako křídlo pro paragliding. Jednotliví výrobci různými systémy řeší problém s naplněním komor vzduchem a udržením vzduchu v jednotlivých komorách při letu a při startech. Různě řeší také počet šňůr vedoucích k ovládací tyči nebo k řídítkům. Druhá skupina - jednovrstvé modely - mají nafukovací konstrukci, díky níž je drak vyztužen a drží si svůj tvar. Systém vyvázání a počet ovládacích šňůr se ustálil na čtyřšňůrovém provedení, díky němuž lze draka nejen řídit směrově, ale i výkonově. Téměř u každého výrobce najdeme i draky dvoušňůrové, které lze výkonově nastavit pouze před jejich vypuštěním do vzduchu, a novinkou je pak ovládání pětišňůrové, které poskytuje větší bezpečí, dává větší šanci ke startu draka z vodní hladiny a usnadňuje přistání bez pomocníka. Nafukovací konstrukce je výhodná pro libovolně dlouhý pobyt na hladině.

Velikosti kitů jsou v rozpětí od 3 do 25 metrů čtverečných. Obecně řečeno - komorová konstrukce je výkonnější a rychlejší, nafukovací konstrukce je pohodlnější, ale pomalejší.

Nejkrásnější věcí na tom všem ale  je, že se tento sport dá dělat prakticky celosezóně, k draku si stačí vzít lyže nebo snowboard najít vhodný terén se sněhovou pokrývkou a ujezdit se od rána do večera do totální únavy.

Co dodat? Kitesurfing je nebezpečný a totálně adrenalinový sport! Ale co je nebezpečné, to je krásné. Takže doporučuji vyzkoušet všem, kteří hledají něco nového a rádi se učí.